Skolträdgårdar är lika med bättre inlärning och sociala färdigheter

https://www.dancovershop.com/se/dancover-tradgardsguide/vaxthusguide/vaxthus-for-stadsodling.aspx

Konceptet med skolträdgårdar är över 100 år gammalt i vissa delar av världen. Vi vet att de flesta barn gillar att vara ute – upp till en viss ålder i alla fall – och njuta av naturen. De är vana vid att vara ute i en trädgård eller en park – eller längre bort ute i det vilda som skogar och berg. Skolträdgårdarna fokuserar främst på trädgårdsskötsel, men ger även en introduktion till naturen och miljön i stort. De kommer att lära sig hur man kan odla ett brett urval av växter och se dem förvandlas till stora och frodiga växter – ibland inom en förvånansvärt kort tid. Nyligen genomförda studier visar på att när barn får tillgång till lite jord, frön och vatten i en skolträdgård kan de få upp intresset för mat och natur på lång sikt. Som en ytterligare fördel kan arbetet med andra i en skolträdgård stärka barnens förmåga att lära sig mer i allmänhet och förbättra deras sociala färdigheter.     

Naturens glädje kan läras ut

När barn är iväg på utflykter till gårdar, mejerier, plantskolor och mer möter de engagerade proffs som pratar om vad de jobbar med. De kan träffa en bonde, trädgårdsmästare, kock eller naturguide. Det kan bli en ovärderlig upplevelse för barnen att möta dessa engagerade människor och se var maten med mera kommer ifrån, vad naturen betyder för oss och mer därtill. Dessa utflykter kan dock bara förekomma några gånger per år när ni kommer bort från skolan eller dagis, eftersom det kan vara dyrt att ordna transport med mera för en stor grupp barn. Så hur introducerar man mer allmänt lärande om trädgårdsskötsel och natur för barnen under resten av året? Och vad betyder naturglädje för barnen förutom ett växande naturintresse? Flera studier visar oss att tid tillbringad i en skolträdgård inte bara skapar ett intresse för trädgårdsskötsel och mer hos barnen – deras förmåga att lära kommer också att förbättras såväl som deras sociala färdigheter. 

Dancover har relevanta produkter för skolträdgården och mer

När du vill designa uteområdena på en skola eller dagis, försök att integrera en skolträdgård på något vis. Om jorden är av god kvalitet kan du plantera direkt i marken. Ett annat – och ofta mer elegant sätt att gå till väga på – är att ha pallkragar och ett eller flera växthus. Det är mer raffinerat och kommer att ge bättre odlingsförhållanden. Från tidig vår kan barnen så, plantera och följa de växande växterna för att se hur mat med mera produceras. Med pallkragar och växthus kan ni ha olika träd och buskar, gärna fruktträd och liknande bruksväxter. När råvarorna har växt färdigt under eller efter sommarlovet får barnen smaka på allt och om möjligt försöka laga lite näringsrik mat med hjälp av deras egenodlade frukter och grönsaker. Barnen kommer att känna stolthet och glädje när de framgångsrikt odlar växter i skolträdgården. Som en bonus delas processen de upplever i skolträdgården med sina klasskamrater och det kommer att stärka sammanhållningen i klassen.  

En ny generation av naturälskare och miljöaktivister

Skolträdgården kan hjälpa lärare och andra att ge barnen grundläggande kunskap om varifrån vi får vår mat. Dessutom kan en väldesignad skolträdgård i nära samspel med engagerade kommunikatörer skapa en varaktig relation med naturen hos barnen. Vi måste värna om naturen och vara försiktiga med hur vi odlar vår mat. Med det sagt kan en skolträdgård skapa några underbara uteplatser på vilken skola eller annan institution som helst. Ni kan använda skolträdgården år efter år för barn i alla åldrar. Ytorna kommer också att ge barnen en bättre anknytning till skolan och en vilja att ta väl hand om allt eftersom de känner ett mycket starkare ägande. Barnen kommer inte bara att ha nytta av en grön och frodig skola – insekter, fåglar och andra djur kommer också att gynnas. Kika på några av de högkvalitativa produkterna för skolträdgårdar som vi erbjuder här: https://www.dancovershop.com/se/dancover-tradgardsguide/vaxthusguide/vaxthus-for-stadsodling.aspx

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *